سنگ کلیه یکی از بیماریهای مزمن و مقاوم به درمان است که بر زندگی اجتماعی افراد اثر منفی میگذارد، برای درمان و کنترل این بیماری میتوانید از برخی مواد غذایی استفاده کنید.
سنگ کلیه یکی از بیماریهای بسیار دردناک است که میتواند سبب کاهش یا توقف ادرار در افراد شود؛ براساس آمارها از هر 10 نفر در دنیا یک نفر به سنگ کلیه مبتلا است؛ سنگهای کلیه از باقیمانده املاح و مواد شیمیایی که فرد به همراه مواد غذایی یا مایعات میخورد در مثانه یا کلیه ایجاد میشود.
نکته خوب و مثبت در خصوص سنگ کلیه این است که این بیماری را می توان با رعایت رژیم غذایی مناسب کنترل کرد.
سنگهای کلیه گونههای مختلفی دارند از جمله سنگهای اگزالات کلسیم، فسفات کلسیم، سنگ استرویت (struvite)، اسید اوریک و سیستین که همگی در صورت تشکیل در بدن نیاز به مراقبت و رسیدگی درمانی دارند.
از جمله عواملی که میتوانند سبب بروز سنگ کلیه در افراد شوند میتوان مصرف مواد غذایی حاوی مقادیر بالایی از اگزالات، خوراکیهای حاوی پروتئین بالا، غذاهای شور، کم آبی یا مصرف کم مایعات را نام برد.
از جمله خوراکیهای حاوی اگزالات بالا میتوان دانههای آجیل، چغندر و آرد گندم را نام برد و فرد مبتلا به سنگ کلیه باید برای مصرف این مواد غذایی با پزشک مشاوره انجام دهد.
برای جلوگیری از بروز سنگ کلیه، افراد مستعد این بیماری باید به میزان زیاد آب بنوشند، مصرف مواد پروتئینی و پرنمک را محدود کنند ونیز با مجوز پزشک ازمکملهای کلسیمی استفاده کنند.
کارشناسان همچنین به افراد دارای سنگ کلیه توصیه میکنند از مصرف مواد خوراکی چرب و پرشور خودداری کنند، زیرا علاوه بر سنگ کلیه سبب بالا رفتن فشارخون نیز در آنها میشود.
از جمله بهترین خوراکیها برای فرد مستعد سنگ کلیه میتوان میوه و سبزیهای تازه، غلات و حبوبات و لبنیات کم چرب را نام برد.
برخلاف تصور عامیانه، مصرف مواد غذایی غنی از کلسیم میتواند به کاهش سنگ کلیه منجر شود؛ براساس پژوهشها کلسیم درروده با مواد غذایی حاوی آگزالات ترکیب شده مانع ازتشکیل مواد سمی و ایجاد کننده سنگ کلیه دربدن میشود.
میوه و سبزیهای تازه نقش موثری در جلوگیری از بروز سنگ کلیه دارند، افراد مبتلا به این بیماری میتوانند میوهها را به صورت خام یا حتی منجمد مصرف کنند. میوههای حاوی اسید سیتریک از جمله مرکبات میتوانند در جلوگیری از بروز سنگ کلیه موثر باشند.
نوشیدن مایعات به ویژه آب که تصفیه آن برای بدن آسان است میتواند از بروز 2 نوع سنگ کلیه (اسید اوریک و سیستین) جلوگیری کند.
در عین حال کارشناسان به افراد مبتلا به سنگ کلیه هشدار میدهند تنها با رعایت رژیم غذایی نمیتوان سنگ کلیه ایجاد شده را درمان کرد و مواد غذایی تنها برای پیشگیری از بروز این بیماری است.
درمان سنگ کلیه با استفاده از روشهای پزشکی از جمله سنگ شکن، دارو درمانی و در برخی موارد جراحی انجام میشود.
ورزش منظم، خودداری از مصرف مواد دخانی، نداشتن استرس و تنظیم وزن همگی از جمله عوامل مفید برای جلوگیری از بروز سنگ کلیه به شمار میآیند.
بی توجهی به بیماری سنگ کلیه می تواند سبب نارسایی کلیه، درد شدید، خونریزی از کلیه، خارج نشدن مواد سمی از بدن توسط ادرار و تجمع سم در بدن و حتی مرگ شود، به همین دلیل باید فرد مبتلا به سنگ کلیه اقدامات درمانی لازم را انجام داده و تحت نظر متخصص قرار داشته باشد.
تشخیص سنگ کلیه از طریق معاینه بالینی، عکس برداری و آزمایش نمونه ادرار انجام می شود.
منبع:yjc.ir